Krucha tarta z truskawkami
Fajny przepis?

Krucha tarta z truskawkami

Uwielbiam ciasta z truskawkami. Zawsze w pełni wykorzystuję sezon truskawkowy. Dzisiaj mój ulubiony przepis na kruchą tartę z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Smakuje przepysznie!

Krucha tarta z truskawkami to pyszny pomysły na truskawkowe ciasto. Kruchy spód w połączeniu z pysznym budyniowym kremem z truskawkami i galaretką to idealne połączenie. Przepis możecie wykorzystać do przygotowania 1 dużej tarty lub małych tarteletek.

Krucha tarta z truskawkami przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Czas pieczenia: ciasto: 25 minut
Temperatura pieczenia: ciasto: 190 0 C
Rozmiar blachy: tarta 26 cm
Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka.
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru),
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa

Krucha tarta z truskawkami – krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę, proszek, cukier. Dodaję żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatam i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaję do niego 2 łyżki wody lub zimnego mleka.

Krok 2

Schłodzonym ciastem odklejam formę do tarty. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 190 0 C piekarnika i piekę przez 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 3

Po włożeniu ciasta do piekarnika zaczynam przygotowywać budyń. Odmierzam 400 ml mleka. W szklance zostawiam 1/3 szklanki mleka, a resztę wlewam do garnka. Do garnka dodaję również 1/2 szklanki cukru – całość podgrzewam. Do szklanki dodaję budyń mieszam do uzyskania jednolitej masy. Zawartość szklanki wlewam do zagotowanego mleka i mieszam energicznie (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej gęstej masy. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Przygotowuje również galaretkę truskawkową, aby była gęstsza przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę zostawiam żeby lekko stęgła. Jeśli jest ciepło najlepiej włożyć ją do lodówki.

Krok 4

Do chłodnego budyniu dodaję masło ( w temperaturze pokojowej). Całość miksuję mikserem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowany krem nakładam na ostudzony kruchy spód. Na kremie układam truskawki. Następnie wlewam lekko ostygniętą galaretkę.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa botwinka

Zupa botwinka całkiem niedawno skradła moje serce. W tym roku w pełni wykorzystuję sezon na botwinkę, bo bardzo polubiłam botwinkę!

Zamknij