Ciasto na pizzę
Fajny przepis?

Idealne ciasto na pizzę

Kiedyś myślałam, że w domu nie da się przygotować idealnej pizzy, która smakowałaby jak z pizzerii, a czasami nawet i lepiej. Myliłam się!

Aby przygotować pyszną domową pizzę wystarczy mieć dobre ciasto, sos bazowy do pizzy oraz ulubione składniki. Każdy z tych elementów jest tak samo istotny, ale podstawą dobrej pizzy jest ciasto.

Pizzę piekę już w domu od kilku lat. W tym czasie udało mi się wypracować mój ulubiony i zawsze sprawdzający się przepis na ciasto na pizzę. Poniżej znajdziecie składniki i proporcje jakich należy użyć. Pamiętajcie jednak o tym, że ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie powinno się mocno kleić do rąk. Jeśli Wasze ciasto będzie zbyt mokre dosypcie odrobinę mąki, jeśli zbyt suche dodajcie odrobinę wody. Ciasto na pizzę powinno być dobrze wyrobione. Warto zagniatać je co najmniej kilka minut.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę przepis

Czas przygotowania: 30-60 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C z termoobiegiem
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Idealne ciasto na pizzę – krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozrabiam w letniej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.

Krok 2

Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję drożdże i wyrabiam, aż ciasto będzie miało gładką i jednolitą konsystencję.

Krok 3

Z ciasta formuję 2 kulki. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i smaruję nią każdą z kulek. Kulki ciasta wkładam do miski i przykrywam ręcznikiem. Odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Krok 4

Ciasto na pizzę jest gotowe kiedy zwiększy swoją objętość 2-krotnie. Z ciasta przygotowuję pizzę (smaruję sosem i dodaję ulubione składniki np. jak w tej domowej pizzy ) i piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 0 C (z termoobiegiem)  przez 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby wyleciał z niego nadmiar pary! Smacznego!

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Truskawki z galaretką i bitą śmietaną

Truskawki z galaretką i bitą śmietaną to prosty i klasyczny deser, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Można go przygotować bardzo...

Zamknij