Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Fajny przepis?

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami. Puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto, które możecie wykonać z każdymi owocami!

To ciasto ucierane zdecydowanie należy do moich faworytów! Jest miękkie, puszyste i nie jest suche nawet następnego dnia! W połączeniu z truskawkami i chrupiącą kruszonką smakuje wyśmienicie! Możecie je wykonać z każdymi owocami. Doskonale będzie smakować z rabarbarem , śliwkami czy jagodami. Ja upiekłam je tym razem z truskawkami z ogródka i wiejskimi jajkami. Smakowało przepysznie!

Czy Wy też zawsze wyjadacie najpierw kruszonkę? :)

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami – przepis

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 50-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki na ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki +  1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 kg truskawek
Składniki na kruszonkę:
  • 115 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki.

Pamiętajcie, że przy ciastach ucieranych i biszkoptowych składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu mniejsze będą szanse, że powstanie nam zakalec!

Ciasto ucierane z truskawkami – krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie owoców:

  1. Owoce myję i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do miski i wsypuję 1/4 szklanki mąki. Mieszkam i odstawiam.

Krok 2

Przygotowanie kruszonki:

  1. Mąkę i cukier wsypuję do miski,
  2. Zalewam roztopionym masłem i mieszam.

Krok 3

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę, proszek i sól przesiewam do miski i odkładam,
  2. Masło ucieram z cukrem mikserem na gładką masę,
  3. Do utartej masy dodaje 1 jajko ubijam dalej, kiedy masa będzie jednolita dodaje kolejne i powtarzam z kolejnym jajkiem to samo,
  4. Po dodaniu ostatniego jajka ubijam do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaję mąkę i delikatnie mieszam.

Krok 4

Pieczenie ciasta:

  1. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam ciasto,
  2. Na ciasto kładę owoce i posypuję kruszonką,
  3. Wstawiam do nagrzanego do temperatury 180 0 C piekarnika i piekę 50-60 minut do tzn. „suchego patyka”.
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierwsza zupka dla niemowlaka
Pierwsza zupka dla niemowlaka

Pierwsza zupka dla niemowlaka, czyli zupa krem z marchewki, ziemniaka i pietruszki, którą możemy podać 6 miesięcznemu niemowlakowi!

Zamknij